Elisabeth fietstocht

In de jaren ’50 – ’60 stond er altijd op het kermisterrein in De Kwakel een oliebollenkraam. Deze was van Jan Prekaat en zijn moeder. De kermis stond toen op het land van Jan van Doorn, waar nu de Hooilaan is. Zoals men in De Kwakel gewoon was, kreeg ook deze Jan een bijnaam. Het werd Jan Oliebol.

Ieder jaar kwam Jan begin augustus met zijn trekschuit vanuit Leiden naar De Kwakel. Hij voer door de Amstel naar Jan Ploegersluis (die toen werkte) en kwam door die sluis in de Ringvaart. Zo kon Jan bij de gele brug komen, waar een steiger lag. Deze was nog overgebleven uit de tijd dat de Kwakelaars groentetelers waren. Jan loste zijn kraam en bracht de hele handel met de “Mallejan” naar het kermisterrein en bouwde daar de kraam op. Tijdens de kermis stond zijn moeder de oliebollen te verkopen. Ik heb zelden zo’n helder wit schort gezien. De oliebollen waren lekker en er werd dan ook veel verkocht. Wat Jan weer goed uitkwam, want hij lustte graag een biertje. Er gaan zelfs geruchten dat zijn verdiensten voor meer dan de helft naar To van Doorn gingen, die toen “Ons Huis” runde.

Na de kermis werd de handel weer ingeladen en ging hij terug naar Leiden. Nu werd het paard ziek en kon de schuit niet getrokken worden. Goede raad was duur en de oplossing werd dan ook dat het paard in de schuit kwam te staan en zijn moeder de schuit ging trekken. Die vrouw was al in de zeventig. Bij navraag bleek die moeder Elisabeth te heten. Daar het grootste deel van onze fietstocht langs het water gaat, is de naam van de fietstocht een eerbetoon aan deze kranige vrouw…

 

…, en na dit kulverhaal, de echt naamkeuze van de tocht:

In de nacht van 18 op 19 november 1421 overspoelde de Noordzee grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Ook de omgeving rond De Kwakel werd getroffen. Niet zo hard als in het Noord-Hollandse dorp Petten. In dit dorp vonden 400 inwoners de dood, omdat zij hun toevlucht zochten in een kerk waar zij zich veilig waanden. Daarna werd de Hondsbossche en Pettemer Zeewering (5,5 km lange dijk) opgeworpen om in de toekomst rampen als deze te kunnen voorkomen. De overstromingen kregen de naam “Sint-Elisabethsvloed” mee. De naamdag van Sint-Elisabeth is op 19 november, en omdat onze fietstocht veel water kruist noemen wij het De Elisabeth fietstocht.

Elk jaar op Hemelvaartsdag organiseren wij een tocht van ongeveer 40 km, waarbij u kunt genieten van de mooie omgeving van De Kwakel.

Start (vanaf 10.00 uur) en finish in het dorpshuis, met een lekker borreltje na afloop.

 

Met vriendelijke groet,

Vrienden van Dorpshuis De Quakel.