Activiteiten 2023-2024

Wij stellen de kalender samen op basis van het voorgaande seizoen, maar het hele jaar door kunnen er evenementen verzet worden. Check daarom altijd een week van te voren of het klopt. Kijk op de home pagina bij onze dorpsagenda. U kunt ook een e-mail sturen naar activiteitendorpshuis@dequakel.nl of u belt even met Edward 0619704447

De activiteitencommissie is opgericht in 1992, wat ook het jaar is van de opening van ons huidige pand aan de Kerklaan. Eind 2017 heeft de commissie besloten verder te gaan als stichting “Vrienden van Dorpshuis De Quakel“, welke ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Bestuursleden zijn: Leo de Jong (voorzitter), Joke Valentijn (penningmeester), Aad Hogerwerf (secretaris), Jolanda Hogervorst (PR en notuliste) en Sylvia Bocxe (algemeen lid). http://dequakel.nl/contact/contact-openingstijden/

De activiteitencommissie verzorgt in de maanden september tot en met mei terugkerende activiteiten voor verschillende doelgroepen. Stuur gerust een e-mail naar activiteitendorpshuis@dequakel.nl om u te laten informeren. Daarna kunnen wij u via de e-mail of desgewenst telefonisch uitnodigen. Wij sturen geen nieuwsbrief rond.

Alle vier de bingo’s zijn op vrijdagavond. Aanvang 20.00 uur, oktober, december (kerstbingo), februari en april (paasbingo).

Twee maal een darttoernooi. In oktober koppels, en in januari singles. Beide zijn op zaterdagmiddag van 13.00 – 18.00 uur. Meer informatie is verkrijgbaar via pieterlangelaan@multifill.nl.

Vier kaartevenementen; De Joop van Diemen Bokaal (voormalig voorzitter van de AC), Oudjaarskaarten, Laatste Dinsdag (dinsdag van het carnaval) en tot slot Bevrijdingskaarten (5 mei). Voorheen werd er ’s avonds om De Joop van Diemen Bokaal gestreden, maar in 2019 is er besloten om er ook een kaartmiddag van te maken. (U speelt vijf rondes vanaf 13.00 uur. Pandoerders zijn van harte welkom bij minimaal acht aanmeldingen).

De jaarlijkse Rick FM Quiz Night houden we op de laatste vrijdag van januari. Inschrijving start eind december en die loopt via http://www.rickfm.nl. Vanwege de populariteit raden we u aan niet te wachten met aanmelden tot het laatste moment.

Maart 2018 zijn we van start gegaan met het organiseren van keeztoernooien. We spelen in tweetallen en u betaalt €10,- per team. Vooraf inschrijven via het e-mailadres activiteitendorpshuis@dequakel.nl.

Met Koningsdag wordt de AC ontlast. De kaartvereniging van sportvereniging KDO –Gezelligheid is Troef– neemt de organisatie van het Koningskaarten op zich. We vangen aan om 12.45 uur en om 12.15 uur schrijft u zich in in de grote zaal.

Tot slot twee activiteiten in mei. Eentje binnen. Eentje buiten. Op 5 mei een kaartmiddag, aanvang 13.00 uur en op Hemelvaartsdag een mooie fietstocht (lees hieronder meer) aanvang 10.00 uur.

Deelname is altijd laagdrempelig. Uitgangspunt van de commissie is om kostendekkend activiteiten te organiseren voor verschillende doelgroepen. Voor deelname aan de fietstocht of aan een kaartmiddag bent u zo’n drie tot zes euro per persoon kwijt. Per maand kunt u op de evenementenkalender zien welke activiteiten wij organiseren, aangevuld met enkele aansprekende evenementen elders in ons dorp.

Elisabeth fietstocht

In de jaren ’50 – ’60 stond er altijd op het kermisterrein in De Kwakel een oliebollenkraam. Deze was van Jan Prekaat en zijn moeder. De kermis stond toen op het land van Jan van Doorn, waar nu de Hooilaan is. Zoals men in De Kwakel gewoon was, kreeg ook deze Jan een bijnaam. Het werd Jan Oliebol.

Ieder jaar kwam Jan begin augustus met zijn trekschuit vanuit Leiden naar De Kwakel. Hij voer door de Amstel naar Jan Ploegersluis (die toen werkte) en kwam door die sluis in de Ringvaart. Zo kon Jan bij de gele brug komen, waar een steiger lag. Deze was nog overgebleven uit de tijd dat de Kwakelaars groentetelers waren. Jan loste zijn kraam en bracht de hele handel met de “Mallejan” naar het kermisterrein en bouwde daar de kraam op. Tijdens de kermis stond zijn moeder de oliebollen te verkopen. Ik heb zelden zo’n helder wit schort gezien. De oliebollen waren lekker en er werd dan ook veel verkocht. Wat Jan weer goed uitkwam, want hij lustte graag een biertje. Er gaan zelfs geruchten dat zijn verdiensten voor meer dan de helft naar To van Doorn gingen, die toen “Ons Huis” runde.

Na de kermis werd de handel weer ingeladen en ging hij terug naar Leiden. Nu werd het paard ziek en kon de schuit niet getrokken worden. Goede raad was duur en de oplossing werd dan ook dat het paard in de schuit kwam te staan en zijn moeder de schuit ging trekken. Die vrouw was al in de zeventig. Bij navraag bleek die moeder Elisabeth te heten. Daar het grootste deel van onze fietstocht langs het water gaat, is de naam van de fietstocht een eerbetoon aan deze kranige vrouw…

…, en na dit kulverhaal, de echt naamkeuze van de tocht:

In de nacht van 18 op 19 november 1421 overspoelde de Noordzee grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Ook de omgeving rond De Kwakel werd getroffen. Niet zo hard als in het Noord-Hollandse dorp Petten. In dit dorp vonden 400 inwoners de dood, omdat zij hun toevlucht zochten in een kerk waar zij zich veilig waanden. Daarna werd de Hondsbossche en Pettemer Zeewering (5,5 km lange dijk) opgeworpen om in de toekomst rampen als deze te kunnen voorkomen. De overstromingen kregen de naam “Sint-Elisabethsvloed” mee. De naamdag van Sint-Elisabeth is op 19 november, en omdat onze fietstocht veel water kruist noemen wij het De Elisabeth fietstocht.

Elk jaar op Hemelvaartsdag organiseren wij een landelijke tocht van ongeveer 40 km, waarbij u kunt genieten van de mooie omgeving van De Kwakel, ook wel het drieprovinciënpunt genoemd. Het bordje treft u op de Amsteldijk Zuid richting De Hoef. 

Start (10.00 – 12.00) en finish in het dorpshuis, met een borrel als beloning.

Toneelvoorstellingen

Theater in ons dorp hebben wij te danken aan onze toneelvereniging Genesius. Jaarlijks verzorgen zij zes toneelavonden in de maanden november en april http://www.genesius-dekwakel.nl/voorstellingen.html. Per toneelstuk drie voorstellingen.

 

Muziekuitvoeringen

Ook muziekvereniging Tavenu http://www.tavenu-dekwakel.nl/het-orkest/ oefent, net als Genesius, voor twee uitvoeringen. Midzomeravond in juni, en eind van het jaar een kerstconcert of een nieuwjaarsconcert. In maart is er een talentendag. Alle drie de dagen zijn kosteloos te bezoeken.

 

Bridge, winterdrives

Tijdelijk gestopt. Bel voor meer informatie even met 06 1970 4447

Bridge, zomerdrives

De competitie van Bridge Vereniging de Kwakel (B.V.K.) eindigt meestal op de laatste donderdag van de maand mei. In juni/juli worden er zomerdrives georganiseerd voor de beginnende- en geoefende bridger. Het is op donderdagavond en start om 19.30 uur. Aub opgegeven via bvdekwakel@yahoo.com graag naam van u en uw partner en de speelsterkte (A, B, C of beginner) doorgeven.

Nostalgische avonden

Stichting De Kwakel Toen & Nu http://de-kwakel.com/toen-nu werd opgericht 7 september 2006 met als doel het verkrijgen en publiceren van kennis en informatie over het heden en verleden van de woon- en werkgemeenschap De Kwakel. Twee avonden per jaar wordt er beeldmateriaal vertoond met commentaar van Dirk Plasmeijer. Kaarten reserveren voor 1 van de 2 avonden http://de-kwakel.com/verenigingswerk/nostalgische-avonden kan via dp@de-kwakel.com of telefonisch 0297-563335.

 

De Grote Dorst

Bij Drinkhut.nl (ook Bierhut.com) werken een aantal enthousiaste en gepassioneerde bierliefhebbers wiens levensdoel het is om al die mooie bieren met de wereld te delen. Van de kleinste microbrouwerijen tot de grotere brouwers als Duvel en Brewdog en van de oudste bierbrouwerij Weihenstephan uit Duitsland tot de kersverse speciaalbierbrouwerijtjes zoals Pampus uit Amsterdam. Ervaar deze passie wanneer u het bierfestival De Grote Dorst bezoekt. Eén maal per jaar wordt het Dorpshuis De Quakel omgetoverd tot een soort mini Beurs van Berlage. 

Kaarten via info@drinkhut.nl of bel 0297-769018. Net voor de eerste Corona lockdown sloot Remco van Staveren zich aan bij de organisatie. Hij is ondermeer bekend van Hoppig bierfestival in Nieuw-Vennep https://hoppigbierfestival.nl/

 

Live muziek

Met Koningsdag huren wij (lees: in ruil voor zoute haring en bloemen) een zeilentrailer van Van Zaal Transport https://www.vzt.nl/ dat dan als buitenpodium fungeert voor de band (jaarlijks mogelijk gemaakt door Café Cobus, kwaliteitsslagerij Eijk en Veld, Dorpshuis De Quakel en Greg’s Snacks).

Binnen in de grote zaal van het dorpshuis hebben we een podium plus een ruimte die bijzonder goed geïsoleerd is, omdat bij het ontwerp rekening gehouden is met de huisvesting van een muziekvereniging, maar waarom zouden we dit podium niet vaker gebruiken voor live muziek?….

Een groep vrijwilligers is hiermee aan de slag gegaan en in het najaar van 2016 resulteerde dat in een optreden van een coverband die nummers van Creedence Clearwater Revival en The Doors ten gehoren bracht. Met muzikale ondersteuning van AV4ALL

dav

van Pim Oussoren (voor een vriendenprijs) en een gemotiveerde groep kaartverkopers werd het een groot succes.

Het tweede optreden vond plaats op zaterdag 10 november 2018. Drummer, zanger Bauke Bakker draait al jaren mee in de top en subtop van de Nederlandse muziekscene. Samen met de overige bandleden; David Wildschut (sax), Jan Paul de Bondt (gitaar, zang), Micha Wink (keys) en Sophie van Schaik (bas, zang) werden de beste songs van de Britse symfonische rockband Supertramp gespeeld.

Wederom een uitverkocht huis en we kwamen dit keer uit bij Stones Sessions. A tribute to the Rolling Stones. Deze mannen timmeren aan de weg. Ze zijn bijna niet te boeken en bijna niet meer betaalbaar voor een kleine zaal zoals wij hebben. Toch is het ons gelukt. Niet 1 keer, niet 2 keer, maar inderdaad we hebben een derde datum moeten prikken agv Corona. Zet het in je agenda, 8 oktober 2022.

Live muziek van lokale bodem

Hier houden we graag rekening mee. Bijna alle genres zijn al een keer geweest. Bij de entree a capella kerstliederen. Bij de 100 jarige geboortedag van Sonneveld liedjes over hem. Soul. Iers volksmuziek, Brassband. Rock en een mannenkoor. 

Houd deze site en de evenementenkalender in de gaten.