Corona 2.0

Dinsdag 13 oktober 2020 gaf premier Mark Rutte een persconferentie en hij laat ons weer flink nadenken.

Punt 1. 

Cafe’s en restaurants per direct dicht, hotels mogen open blijven en hun gasten eten serveren. Bij het oplezen verandert de stem van Rutte, zachter en sneller, in de hoop dat er geen vragen over gesteld zullen gaan worden naar ik aan mag nemen. U kan het via deze link met eigen oren horen:  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5190099/dit-zijn-de-8-maatregelen-van-het-kabinet-mondkapjes-moeten-veel-mag

Punt 2.

Groepsgrote. Binnen maximaal 30 personen (zittend), buiten maximaal 4, achter de voordeur maximaal 3 gasten naast het eigen gezin. Geldt het overal? Theaterzalen, vliegtuigen, kerken?

Punt 3.

Sport. Geen publiek, geen kantine, geen kleedkamers en geen competitie op amateurniveau om het aantal reisbewegingen te minimaliseren. 

Punt 4.

Evenementen zijn verboden. Kermis is een evenement, attractiepark niet. Zij mogen open blijven, net als een dierentuin, een museum en een winkel. Dit noemt Rutte doorstroomlocaties.

Punt 5.

Doorstroomlocaties blijven dus open, maar wat zijn dat? Locaties waar er van A naar B zonder veel contact doorgelopen kan worden? Of locaties die open moeten blijven om niet het hele land tegen je te krijgen?  

Punt 6.

Werk aub thuis indien dat mogelijk is.

Punt 7.

Vakanties. Let op het reisadvies. Ga niet naar oranje of rood gemarkeerde gebieden. 

Punt 8.

In een publieke binnenruimte mondkapje op vanaf dertien jaar. 

Gelukkig hebben we geen “total lock down” schreef ik zes maanden geleden. Daar sta ik nu nog net zo in als toen, maar ik wil ook iets van mijn woorden terugnemen. Rutte vertelde ons in april dat we lering zouden trekken uit ervaringen van andere landen en vervolgens een eigen koers uit zouden zetten. Dat vond ik een goed vooruitzicht. Terugkijkend is het gewoon niet waar. Engeland sluit de café’s om 22.00 uur en een dag later volgt Nederland, en zo zijn er meer voorbeelden.

De acht punten die ons jl dinsdagavond voorgelezen zijn zorgen niet voor duidelijkheid. Men wil tijd winnen en ze blijven in Den Haag hopen dat het juiste vaccin zich snel aandient.

Na de eerste uitbraak had er een evaluatie moeten plaatsvinden. De algemene rekenkamer had uit moeten rekenen wat de bezetting van de ic bedden gekost heeft per dag per patient. Daarnaast hadden zij moeten uitrekenen wat de uitgestelde zorg (voor niet Corona besmette patienten) kost en ten derde hoeveel belastinginkomsten loopt de schatkist mis met de santies vanuit Den Haag. 

Ga met deze gegevens een beleid uitstippelen. Gaan we extra ic plaatsen creëren? Gaan we een limiet stellen hoe lang een Corona patient een ic bed mag bezetten? Hoeveel gaan we investeren in een vaccin? Hoeveel testen gaan we per dag afnemen en wat mag dat kosten?  

Nu is het beleid afstand houden en elkaar niet bezoeken. Dat wisten we al in april. Er is dus niets veranderd. De politiek staat stil. Ons land staat stil. Bedrijven die commerciële testen afnemen worden rijk terwijl de horeca pijn lijdt.

Een oneerlijke strijd.